Professionel og omsorgsfuld behandling i et stressfrit miljø

Foderrådgivning

Vores ernæringsrådgivning bygger sig på flere årtiers forskning og erfaring på området. Vi rådgiver om optimal ernæring hos hunde, katte og mindre familiedyr, som kaniner, marsvin, fugle og krybdyr.

Da vi tilbage i 1980'erne fik de første kvalitetsprodukter på markedet fra Hill's, så vi f.eks. en markant bedring i hunde og kattes pelskvalitet. Den rette mængde, af bl.a. essentielle fedtsyrer i foderet, hjalp til dette. Før dette fodrede man med hjemmelavet foder, der ofte var af tvivlsom karakter (bl.a. leverpostejmadder eller kallun), foruden mangelfulde produkter fra supermarkedet. Desværre findes flere af disse stadig på markedet. I dag er det dog ikke længere nødvendigt, at eksperimentere med sit dyrs foder. Vi har rigtigt gode foderprodukter og kan også sammensætte hjemmelavet foder, så det dækker dyrenes behov optimalt.

Om foderet er på dåse, i form af tørkost eller hjemmelavet, er generelt set underordnet – bare det er korrekt sammensat og dyrene trives på det. Vi anbefaler oftest fuldfoder af de bedste kvalitetsmærker, da folk sjældent har tid til at stå og lave foderet selv. Kvalitetsfoder adskiller sig fra de underlødige produkter ved, at firmaerne forsker grundigt i foderet og løbende udvikler det. Der bruges bl.a. midler på, at undersøge foderets sammensætning og optagelighed, som er ekstremt vigtig for kvaliteten. Foder fremstillet af affald fra slagteindustrien o.lign., vil oftest have en lav optagelighed og det betyder, at meget af foderet ikke udnyttes af kroppen, men ender som afføring. Produktet kan se fint ud på en kemisk analyse, men hvis dyret ikke kan udnytte indholdet, er man lige vidt.

Folk tror, at det er nok at se på deklarationen på foderet (den kemiske analyse), men man skal også kende optageligheden. Det er en afgørende faktor for, at kunne bedømme foderets kvalitet.

Godt foder skal kunne opfylde dyrenes behov afhængigt af alder, størrelse, race, særlige tilstande og evt. sygdomme. Med udviklingen af diæter til syge dyr, har vi kunnet afhjælpe nogle lidelser markant bedre, end vi kunne tidligere. Nogle sygdomme kan behandles alene med diæt (bl.a. nogle tilfælde af blæresten hos katte). Andre sygdomme eller tilstande kan holdes under kontrol, f.eks. overvægt, nogle hudlidelser og allergier, nyresvækkelse, leversvækkelse, sukkersyge og lettere grad af slidgigt.

Hvis man bruger hjemmelavet foder, er det vigtigt, at man bruger gode råvarer og sammensætter foderet korrekt. Ved håndtering af råt kød, æg o.lign. skal man være meget påpasselig med hygiejnen og sikre sig, at foderet er kontrolleret på et godkendt laboratorie, så det er anerkendt til konsum i rå form. Desværre er tilfælde af fødevareforgiftninger ikke faldende og nogle bakterier kan give meget alvorlig sygdom og i værste fald føre til døden. Vi maner til forsigtighed ved brug af råt foder (se under ). Tilsætning af vitamin- og mineralblandinger samt essentielle fedtsyrer, er oftest nødvendigt til hjemmelavet foder. Mængden afhænger af foderets sammensætning og dyrets behov, som bl.a. afhænger af alder og vægt.

Vedrørende kaniner og marsvin, bliver mange overvægtige af de kommercielle foderblandlinger, hvor de selv kan vælge enkelte dele ud. Mange vil især æde johannesbrødkerner og solsikker og denne ensidige kost fører til fejlernæring og overvægt. For at sikre de små gnavere bedst muligt foder, anbefaler vi kun pelleteret foder, hø og grønt, som hovedbestanddelen i diæten. I pelleteret form er alle ingredienser i foderet blandet til én foderpille, så man ikke kan sortere. Excell kaninfoder fås også i light udgaver til de der allerede er overvægtige. Der findes også foder til den ældre kanin og høet er af højeste kvalitet.

Følg os på Facebook: